Top
Geografie & topografie

Bestuurlijke indeling
Bestuurlijk is Thailand onderverdeeld in 76 changwats (provincies). Deze zijn onderverdeeld in 642 amphoe (districten) en 78 King amphoe (subdistricten). De subdistricten zijn weer onderverdeeld in 7236 tambon (gemeentes) die weer onderverdeeld zijn in 55.746 moo baan (dorpen) en 123 tesaban (steden).

Steden
De hoofdstad van Thailand is Bangkok. Enkele andere grote steden zijn:
Hat Yai
Chiang Mai
Nakhon Ratchasima
Phitsanulok
Pattani
[bewerken] BadplaatsenHua Hin
Cha-am
Pattaya
Phuket

Provincies
Thailand is opgedeeld in 76 provincies:

Noord-Thailand
1.Chiang Mai
2.Chiang Rai
3.Kamphaeng Phet
4.Lampang
5.Lamphun
6.Mae Hong Son
7.Nakhon Sawan
8.Nan
9.Phayao
10.Phetchabun
11.Phichit
12.Phitsanulok
13.Phrae
14.Sukhothai
15.Tak
16.Uthai Thani
17.Uttaradit

Noordoost-Thailand 
1.Amnat Charoen
2.Buriram
3.Chaiyaphum
4.Kalasin
5.Khon Kaen
6.Loei
7.Maha Sarakham
8.Mukdahan
9.Nakhon Phanom
10.Nakhon Ratchasima
11.Nongbua Lamphu
12.Nong Khai
13.Roi Et
14.Sakhon Nakhon
15.Sisaket
16.Surin
17.Ubon Ratchathani
18.Udon Thani
19.Yasothon

Centraal-Thailand 
1.Ang Thong
2.Ayutthaya
3.Bangkok
4.Chainat
5.Kanchanaburi
6.Lopburi
7.Nakhon Nayok
8.Nakhon Pathom
9.Nonthaburi
10.Pathum Thani
11.Phetchaburi
12.Prachuap Khiri Khan
13.Ratchaburi
14.Samut Prakan
15.Samut Sakhon
16.Samut Songkhram
17.Saraburi
18.Singburi
19.Suphanburi
 
Oost-Thailand
1.Chachoengsao
2.Chantaburi
3.Chonburi
4.Rayong
5.Prachinburi
6.Sa Kaew
7.Trat

Zuid-Thailand
1.Chumphon
2.Krabi
3.Nakhon Si Thammarat
4.Narathiwat
5.Pattani
6.Phang Nga
7.Phattalung
 8.Phuket
9.Ranong
10.Satun
11.Songkhla
12.Surat Thani
13.Trang
14.Yala

Landschap
Het noorden van Thailand is uitgebreid bebost met een geheel ander bostype dan de rest van Thailand. Deze bossen worden voornamelijk gevormd door bladverliezende bomen zoals de teakboom. Het noorden heeft ook veel bergen, waar de bergvolkeren hun verblijfplaats vinden. De hoogste berg in Thailand is de Doi Inthanon (2590 m.). In dit gebied lopen vele riviertjes door diepe valleien naar een centraal vruchtbaar gebied.

In het noordoosten bevindt zich het droge en onherbergzame Khorat Plateau dat gemiddeld 250 meter boven zeeniveau ligt. Delen ervan zijn zo onvruchtbaar en ogen zo schraal dat het gebied ook wel de Huilende Vlakte wordt genoemd.

Verder naar het zuiden ligt het rivierengebied. De hoofdstad van Thailand, Bangkok, ligt aan de Chao Phraya-rivier waar die uitmondt in de Golf van Thailand.

Het zuiden van Thailand ligt op het smalle schiereiland Malakka, tussen de Golf en de Andamanse Zee. Dit deel van het land bestaat uit een bergketen die begroeid is met tropische regenwouden. Opmerkelijk hier zijn de kaarsrecht omhoog rijzende kalksteenrotsen.

Voor de kust liggen honderden eilandjes, elk met zijn eigen verhaal en zijn eigen geschiedenis.

Landbouw
In het noordoosten is de belangrijkste bron van inkomsten de teelt van rijst, maar ook suikerriet, katoen, jute, sojabonen, cassave en pinda's worden geteeld. Aan de kusten en op de eilandjes zijn rijst, kokospalmen en rubberbomen de belangrijkste cultuurgewassen. Het zuidoosten - met name de provincie Chanthaburi - is beroemd om zijn fruitboomgaarden. Ook in het centrale deel van Thailand wordt rijst geteeld.

De Thai zien de vorm van hun land graag als de kop van een olifant, waarbij het Maleisische schiereiland de lange slurf moet voorstellen. Die vergelijking ligt hier nogal voor de hand, aangezien olifanten in de Thaise oerwoudgebieden voorheen zeer algemeen voorkwamen. Tot in het recente verleden waren tamme olifanten belangrijk als rij- en lastdieren, zowel bij het wegtransport als bij het werk in de bosbouw. Tot 1916 sierde een olifant het nationale wapen van Thailand. Het dier kwam verder voor op de eerste Thaise munten. Ook tegenwoordig nog gelden de zeldzame witte olifanten voor het koninkrijk als heilige gelukssymbolen, op grond van de legende die vertelt dat Boeddha in de incarnatie van een witte olifant zou zijn opgenomen. Er zijn ook tweedaagse olifantenfeesten. Olifanten worden tegenwoordig nog slechts beperkt ingezet bij de bosbouw, maar doen nog volop dienst voor toeristische doeleinden.