Top
Politiek

Politiek
Thailand is een van de weinige landen in Zuidoost-Azië die nooit werden gekoloniseerd. Als staatsvorm heeft Thailand een parlementaire constitutionele monarchie met een koning van de Chakri-dynastie aan het hoofd van het land en een minister-president aan het hoofd van de regering.

Recente regeringen
Vanaf 6 februari 2008 werd Thailand geregeerd door het kabinet-Sundaravej. Deze regering bestond uit zes partijen, waarvan de Phak Palang Prachachon (PPP) verreweg de grootste was. Partijleider Samak Sundaravej van de PPP was tot 9 september 2008 premier maar moest vanwege een ongeoorloofde bijverdienste op last van het constitutionele hof opstappen; hij werd opgevolgd door interim-premier Somchai Wongsawat, een partijgenoot. De PPP bestaat grotendeels uit aanhangers van de in 2006 verdreven premier Thaksin Shinawatra (zie volgende alinea). De nieuwe regering was een gevolg van de verkiezingen op 23 december 2007 die waren gewonnen door de PPP.

De vorige regering betrof een militair bestuur (junta), de Raad voor Nationale Veiligheid (Council for National Security). Deze was op 19 september 2006 aan de macht gekomen door in een staatsgreep de verkozen regering van Thaksin Shinawatra omver te werpen. Generaal Sonthi Boonyaratglin had de leiding over deze staatsgreep en maakte zodoende de dienst uit, samen met de door de junta benoemde eerste minister Surayud Chulanont. Koning Bhumibol Adulyadej bevestigde de dag na de staatsgreep deze situatie met een Koninklijk Besluit.

Somchai Wongsawat werd op 17 september 2008 door het parlement tot premier verkozen en op grond daarvan op 18 september door de koning benoemd. Op 25 september werd het kabinet-Wongsawat door de koning ingezworen. Deze regering werd echter niet door de PAD geaccepteerd, wat demonstraties tot gevolg had, waaronder de bezetting van de Internationale Luchthaven Suvarnabhumi in Bangkok op 25 en 26 november 2008.

Omdat het constitutionele hof op 2 december 2008 oordeelde dat de PPP eind 2007 verkiezingsfraude had gepleegd, trad Wongsawat op diezelfde datum af en werd opgevolgd door interimpremier Chaovarat Chanweerakul, een partijgenoot. Deze werd op 17 december 2008 vervangen door premier Abhisit Vejjajiva van de oppositionele Democratische Partij.

Politieke partijen en verkiezingen
Thailand kent algemeen stemrecht sinds 1932. De kiesleeftijd is in 1995 verlaagd van 20 naar 18 jaar. De voorlaatste democratische verkiezingen vonden plaats op 2 april 2006, maar de resultaten werden ongeldig verklaard door het hooggerechtshof. Toen op 19 september 2006 de junta aan de macht kwam, werden alle politieke activiteiten buiten de wet geplaatst.

De junta annuleerde ook de verkiezingen die gepland waren voor 15 oktober 2006. Ze beloofden aanvankelijk dat er binnen twaalf maanden nieuwe democratische verkiezingen zouden volgen. Maar nog in oktober 2006 werd die termijn tot 17 maanden verlengd. Op 23 december 2007 werden de beloofde verkiezingen uiteindelijk dan toch gehouden.