Top
Chiang Mai

Chiang Mai

Chiang Mai, op 700 kilometer van Bangkok, is de belangrijkste stad in het noorden. Het is tevens de hoofdstad van de gelijknamige en bergachtige provincie. Chiang Mai (1296) ligt in een vruchtbare vallei op 300 meter boven de zeespiegel. De stad bloeide als een belangrijke religieus, cultureel en commercieel centrum tot 1556, toen een Birmese invasie de stad reduceerde tot een satellietstaatje. Veel Thai houden van Chiang Mai (de Roos van het noorden) vanwege de aparte festivals, de 14e-eeuwse tempels, schitterende landschappen, het aparte eten en een aangenaam koel klimaat in de winter.
De inwoners van de provincie Chiang Mai hebben een cultuur die op veel punten afwijkt van die in de rest van het land. Het zijn veelal boeren en handwerkers met een eigen dialect, eigen gebruiken, eigen festivals, eigen architectonische tradities, eigen inheemse kunstwerken, eigen dansen en een aparte keuken. De bergstammen dragen bij aan het speciale en kleurrijke karakter van Chiang Mai en omgeving.

Bezienswaardigheden / activiteiten

Jungle trekking Jungle trekkings duren twee tot zeven dagen. De deelnemer gaat langs begroeide bergen, hoge valleien en bezoekt afgelegen, hoger gelegen dorpen om daar te overnachten. Meestal zijn de trekkings te voet, soms per boot, olifant, paard of jeep. Over het algemeen is het een combinatie van twee of drie vervoermiddelen. Mocht u zelf een trekking willen boeken, ga dan een aantal lokale reisbureaus af en vergelijk de condities, alvorens u een tour boekt. Alle tochten moeten worden geregistreerd bij de Tourist Police, om de trekkers te beschermen. Vermijdt lokale reisbureaus die dit niet doen. Slaap 's avonds altijd onder een muskietennet, want in de jungle kan malaria voorkomen.
 
De binnenstad van Chiang Mai alleen al telt meer dan 100 tempels, met nog eens 200 in de directe nabijheid. De tempel Wat Phra Singh (Leeuwengodtempel) aan Sam Lan Road dateert uit 1345 en is een van de belangrijke plaatsen van het Songkran festival als de Phra Buddha Singh als heiligste boeddha van het noorden wordt gewassen.
 
De Wat Duang Dok aan Suthep Road stamt uit de 14e eeuw, gebouwd in een tuin van de Lanna Thai-monarchen. Het is een favoriete plaats voor fotografen, in het bijzonder vanwege de schitterende zonsondergang en de 500 jaar oude bronzen boeddha.
Wat Chiang Man aan Ratchaphakhinai Road is Chiang Mai's oudste tempel en dateert uit 1296. De tempel was de woning van Koning Mengrai, de stichter van Chiang Mai.

Wat Chedi Luang heeft een enorme pagode, oorspronkelijk 90 meter hoog, maar door een aardbeving in de 17de eeuw met eenderde ingekort. Vroeger huisde hier de bekende Smaragden Boeddha, nu te zien in Bangkok.
Chiang Mai is Thailand's belangrijkste centrum voor kwaliteitshandwerk. De bezoeker hoeft slechts de beroemde Night Bazar te bezoeken om zijn slag te kunnen slaan. Een groot voordeel van het winkelen in Chiang Mai is dat men de handwerkers in de stad en omringende dorpen aan het werk kan zien, vooral aan de Bo Sang-San-Kamphaeng Road.

Bezienswaardigheden buiten Chiang Mai
 
Wat Phra Tat Doi Suthep, 15 kilometer van de stad, is Chiang Mai's belangrijkste en meest zichtbare herkenningspunt. De tempel kijkt uit over de stad vanuit een begroeid berggebied op een dikke kilometer boven zeeniveau. De tempel dateert uit 1383 en kan vanaf de parkeerplaats net onder de top bereikt worden door het beklimmen van een steile trap met 290 treden. De minder energieke bezoeker kan met een soort kabelbaan omhoog. De gouden pagode bevat stoffelijke resten van Boeddha en trekt boeddhistische pelgrims aan vanuit de hele wereld. Het tempelcomplex biedt een schitterend uitzicht over Chiang Mai en omgeving.
 
Mae Klang is Chiang Mai's meest gefotografeerde waterval en ligt op ongeveer 58 kilometer ten westen van de stad, aan de voet van de Doi Inthanon. Het nationale park draagt dezelfde naam. Hier vinden we diverse dorpen van bergstammen.
 
Elke ochtend, op de Mae Rim Samoeng route, demonstreren getrainde olifanten hun formidabele kunsten. Dit doen zij van 09.30 tot 11.00 uur bij het Mae Sa olifanten trainingscentrum. Het centrum ligt op ongeveer 30 km van de stad. Een interessant olifanten-opvangkamp ligt op bijna 20 km van de stad Lampang. Hier worden zieke en oude olifanten verzorgd.
 
In Ban Pin, 163 km ten noorden van Chiang Mai, vinden we 50 warmwaterbronnen in een prachtige, bosrijke omgeving. Drie bronnen koken continu en geven een sterke zwavelgeur af.

Festivals

Chiang Mai viert vaak feest. Er zijn drie festivals bijzonder de moeite waard. Dit zijn het bloemenfestival op de eerste vrijdag en weekend van februari, Songkran van 13 tot en met 15 april en Loi Krathong op de avond van volle maan in november. Dan laten de Thai in Chiang Mai een soort lampion op in tegenstelling tot de andere lokale bevolking in Thailand die kleine bootjes te water laten met een kaarsje en een muntje om de watergeesten gunstig te stemmen.

Bereikbaarheid

Chiang Mai is eenvoudig te bereiken vanuit Bangkok. Regelmatig vertrekken autobussen voor de tien uur durende reis vanaf Bangkok's noordelijke busstation op Kamphaeng Phet 2 Road.
 
De Thaise spoorwegen hebben eveneens een dagelijkse verbinding vanaf Hua Lam Pong in Bangkok, zelfs met een vrij comfortabele slaaptrein.
 
Diverse airlines onderhouden de verbinding tussen Suvarnabhumi in Bangkok en Chiang Mai, vaak tegen relatief lage prijzen.