Top
Chiang Rai
Chiang Rai

De provincie Chiang Rai deelt haar grenzen met Myanmar (Birma) en Laos. De provinciale hoofdstad Chiang Rai ligt op bijna 800 km ten noorden van Bangkok en 580 meter boven de zeespiegel. Chiang Rai, gesticht in 1262 door koning Meng Rai, was de eerste hoofdstad van Lanna Thai (het koninkrijk van een miljoen rijstvelden). De rivier Maenam Kok is 130 km lang en stroomt door het hart van Chiang Rai. Het is een van de belangrijkste transportroutes voor de provincie Chiang Mai. Vooral vanuit de stad Tha Thon maken lange boten iedere dag de drie tot vier uur durende reis naar Chiang Mai. 

Bezienswaardigheden

De Wat Phra Sing aan de Singhakhlai Road is een mooi voorbeeld van de religieuze architectuur van Lanna Thai. De Wat Phra Keao bevindt zich achter deze tempel. Dit zou de plaats zijn waar de Smaragden Boeddha ooit heeft gestaan die zich nu in Bangkok bevindt.

Bezienswaardigheden buiten Chiang Rai

Op 30 km afstand ten zuiden van Chiang Rai ligt het Khun Kon Waterfall Forest Park. Dit park is te bereiken via de routes 121 en 1208. De 70 meter hoge Khun Kon waterval is de hoogste van de provincie. 
De warmwaterbaden van Mae Chan liggen acht kilometer buiten dit dorp. Het is een groot complex met accommodatie. Pamee Akha is een schilderachtige dorpje, een van de meest bereikbare van de provincie. Het bevindt zich op weg naar de bergtop Doi Tung.
 
Het meest noordelijke punt van Thailand, Mae Sai, ligt in deze provincie in de regio die bekend staat als de Gouden Driehoek (het gebied waar Thailand, Myanmar en Laos aan elkaar grenzen). Mae Sai heeft veel berglandschap, bergstammen en watervallen. De grensstad Mae Sai kijkt uit op de Birmese zusterstad Tachilek. Het oversteken van de grens is doorgaans geen probleem. Aan beide kanten wemelt het van de winkeltjes.
 
In Chiang Saen meren de Chinese vrachtschepen aan die rijst komen halen. Hier kunt u een boot huren om stroomopwaarts naar de Gouden Driehoek te varen, een tocht van een half uur.

Festivals

Tijdens het koning Meng Rai-festival op 26 februari dienen parades, culturele uitvoeringen en wedstrijden om te vieren dat Chiang Rai gesticht werd door deze koning.
 
De viering van het Thaise nieuwjaar vindt elk jaar plaats tussen 12 en 15 april. In Chi ang Saen zijn dan de meest spectaculaire taferelen te zien. Vier landen (Thailand, Laos, China en Myanmar) komen hier samen om elkaar te beconcurreren tijdens bootraces op de Mekong. Ook kan men genieten van schoonheidswedstrijden en culturele shows. Het derde weekend van mei viert de provincie de oogst van haar lekkerste fruit, de lychee.

Bereikbaarheid

De busreis van Bangkok naar Chiang Rai duurt ruim tien uur. De bussen vertrekken van Bangkok's noordelijke busstation. Dagelijks wordt de stad ook vanuit Bangkok aangevlogen.